Szybki kontakt

Preloader image

Dlaczego warto jeść mięso?

Mięsa – nie dość, że są źródłem wyjątkowych smaków, to jeszcze mają nieocenione właściwości zdrowotne. Poniżej przygotowaliśmy podpowiedzi jakie mięso warto wybrać, by wzbogacić swój jadłospis. Wszystkie znajdziesz w naszych firmowych sklepach.
Zacznijmy od kilku przedstawicieli drobiu. Kolejność ich pojawiania się na naszej scenie jest przypadkowa.

Na pierwszym planie dostojnie kroczy indyk, największy ptak domowy. Jest bardzo delikatny w smaku i lekkostrawny z uwagi na niską zawartość tłuszczu oraz dużą ilość białka. Poleca się go szczególnie małym dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym, starszym ludziom, a także alergikom oraz osobom będącym na dietach niskokalorycznych.

Tuż za indykiem podąża gęś. Niegdyś często pojawiająca się w polskich domach, dziś nieco zapomniana… Dlaczego? Owszem, masz rację, jest kaloryczna, pamiętaj jednak, że tłuszcz w niej zawarty to skarbiec nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. omega-3 i omega-6. Ponadto gęsina uzupełnia dietę w witaminy A, E i PP oraz witaminy z grupy B.

Ostatnim – przyznasz, że szacownym! – przedstawicielem drobiu jest perliczka, jeszcze w ubiegłym stuleciu gwiazda staropolskich biesiad, obecnie mięso nieco zapomniane. Przemyśl jednak jego zakup, gdyż to drób z rodzaju chudych, dwukrotnie chudszy niż kurczak, na dodatek o dużej zawartości białka. Jeśli więc masz w swoim otoczeniu diabetyka bądź sam nim jesteś albo walczysz z tuszą – pędź po perliczkę!

Teraz porozmawiajmy o króliku. Jest to mięso lekkostrawne, nie uczula, dlatego poleca się je maluchom, osobom starszym, kobietom przy nadziei albo matkom karmiącym czy też osobom borykającym się ze schorzeniami przewodu pokarmowego. Osobiście polecamy wigilijny pasztet – palce lizać!

Na naszej liście nie może zabraknąć baraniny. Fakt, ma specyficzny smak, więc nie musisz od razu stawać się jej miłośnikiem, niemniej od czasu do czasu warto baraniny spróbować. To mięso lekkostrawne, ma niewiele cholesterolu, jest kruche i soczyste. Jeśli się okaże, że w twoim kebabie pod domem baraniny nie uświadczysz, zapraszamy do nas 😊

Nasz spis zamyka… daniel. Jego mięso jest niskokaloryczne, lekkostrawne i delikatne, ma wysoką zawartość żelaza i białka.

Jak widzisz, posiłek mięsny może być naprawdę dobrym i atrakcyjnym wyborem. Tym bardziej że pomysłów na dania z mięs jest mnóstwo. Zapraszamy do jednego z naszych sklepów firmowych –wybieraj i degustuj najwyższej jakości wyroby z Lipowego Wzgórza!